A kezdő Power BI tanfolyam három részből áll. Körülbelül 3×45 perc alatt eljutsz oda, hogy a nulláról felépítesz egy olyan adatbázist, aminek a frissítése mindössze egy gombnyomás. Összehangolod egymással a diagramokat, hogy amikor az egyik diagramra kattintasz, akkor a másik diagramon (és/vagy táblázaton) a kiválasztott adatok látszódjanak. Fúrható diagramokat és számított mezőket készítesz.

JELENTKEZÉS a kezdő Power BI tanfolyamra:
https://datakepzes.hu/ingyenes-power-bi-tanfolyam/

A Power BI-nak szerintem 7 nagyon hasznos funkciója van, amiből háromba már az alapozó Power BI képzésen belekóstolsz:

 1. Dinamikus diagramok – ha az egyik diagramra kattintasz, a másik diagram leszűr (ez igazi áttörés az Excel diagramokhoz képest)
 2. Fúrható diagramok – amivel olyan részletességgel tudod feltárni az adatokat, mint azelőtt talán soha (így a legtöbb kérdésre néhány kattintással még a meetingen választ tudsz adni)
 3. Számított mezők – amiben a legjobb, hogy csak egyszer kell kiszámolni, és utána bármilyen dimenzióban tudod használi (ezzel rengeteg időt megtakarítasz)

Hatékonyságnövelő funkciók, amik miatt varázslónak tartanak majd kollégáid

 1. DAX függvények – amik új dimenziót nyitnak az adatelemzésben (pl. CALCULATE, FILTER, YTD, SAMEPERIODLASTYEAR, és még sok más). Tudom, hogy most még nem érted 100%-ban mik ezek, de amint megtanulod, megszereted. Stave Jobs mondta: “Az emberek sokszor nem tudják mit akarnak, amíg meg nem mutatod nekik”. Ezek a függvények pont ilyenek.
 2. Automatizált adatelőkészítés – a rendszeres riportokat nem kell többé újra és újra megformázni, VLOOKUP/FKERES-elni, tipikus hibákat javítani, rendezgetni, szűrögetni…és még sorolhatnám. Ezeket egyszer néhány kattintással be tudod állítani Power BI-ban. Így a többórás munkát egyetlen gombnyomásra cserélheted.
 3. Bookmark – a Dashboardon képeket, feliratokat, gombokat helyezhetsz el, és ezekhez különböző nézeteket, interakciókat tudsz beállítani.
 4. Mobilra optimalizált Power BI riport – Így bárhol, bármikor nyomon tudod követni, hogy álltok a főbb mutatókkal.

Kezdő Power BI tanfolyam

Beteszek ide egy videót, amin láthatod, hogy nagyjából meddig jutunk három óra alatt.
Figyeld meg, hogyan mozognak a chartok, és hogyan változnak a színek (ha a fluktuáció a tervezett 17% fölé emelkedik, a KPI diagram és az oszlopdiagram színei zöldről pirosra váltanak):

Ingyenes Power BI tanfolyam – Datakepzes.hu

Tematika

Első rész

 • Beolvasunk két különböző forrásból származó Excel táblát, majd összekütjük azokat
 • Beszúrunk egy diagramot, és végigmegyünk a főbb formázási lehetőségeken
 • Fúrható diagramot készítünk, amivel olyan részletességgel tudjuk feltárni az adatokat, mint azelőtt talán soha
 • Beteillesztünk egy táblázatot, amiből exportálhatóak lesznek az adatok Excelbe

Második rész

 • Mappából olvasunk be adatokat (mintha egymás alá másolnád a sok Excel táblát, csak mi ezt egyetlen gombnyomással automatizáljuk)
 • Megnézzük mik azok, amikre figyelni kell mappa beolvasásnál, hogy elkerüljük a tipikus hibákat
 • Beállítjuk az oszlopformátumokat
 • A mappából beolvasott adatokat összekötjük a két előző táblával, így összeáll egy több forrásból építkező adatbázis
 • Megbeszéljük, milyen szűrési lehetőségek vannak Power BI-ban
 • Beállítjuk a szűrési kapcsolatokat, hogy a diagramokra kattintva mindig jó képet fessen a Dashboard

Harmadik rész

 • Számított mezőket készítünk (ez lesz később a legöbb Power BI riportod szíve-lelke)
 • Megnézünk néhány mutatós diagramot
 • Feltételes formázást állítunk be, hogy egyből szemet szúrjon, ha valahol gond van (pl. túlléptük a költségvetést valamelyik területen, akkor ott a diagram legyen piros – a vezetők ezt imádják)

Az ingyenes kezdő Power BI tanfolyam után

A képzés után a legfontosabb, hogy találj egy olyan feladatot a munkádban, amit érdemes lenne Power BI-ba költöztetni. És vágj bele! A gyakorlás során sok kérdésed fog felmerülni, amikre a képzést követő 10 napon belül szívesen válaszolok (info@datakepzes.hu).

Ha elkezded használni a Power BI-t, biztos vagyok benne, hogy megszereted. Ahhoz viszont, hogy ütős Dashboardokat építs, fejlesztened kell magadat. Valószínűleg két dolgot tehetsz:

 1. Kijárod a rögös utat
  • Nekiugrasz egyedül
  • Hibákba ütközöl, amikre hosszú, fárasztó, idegörlő keresgélés után megoldást találsz
  • Meg akarsz oldani olyan dolgokat BI-ban, amik Excelben kisujjból mennének, és nem érted, mi lehet a baj. Majd végre Google és Youtube videók segítségével sikerül.
  • Jó esetben hónapok múlva rendelkezel azzal a tudással, amit a közphaladó Power BI tanfolyamon egy nap alatt megtanulhatsz
  • Rosszabbik esetben feladod. Azt gondolod, hogy a Power BI nem is annyira jó, és inkább visszatérsz az Excelhez (ez veszélyes, mert ha nem fejleszted magad, lemaradsz)
 2. vagy Eljössz a középhaladó Power BI tanfolyamra
  • Ahol laza hangulatban, egy nap alatt megtanulod azokat a fogásokat, amikkel a munkahelyeden felmerülő problémák 80%-át megoldod

Nade ne rohanjunk még ennyire előre, hiszen még csak a Power BI kapujában állsz. Úgyhogy hamarosan találkozunk az ingyenes Power BI tanfolyamon!

JELENTKEZÉS: https://datakepzes.hu/ingyenes-power-bi-tanfolyam/

Addigis ha bármilyen kérdésed van, beszéljünk!

Üdvözlettel,
Csáki Dávid
Power BI szakértő, képzésvezető
+36 (70) 881 8822
info@datakepzes.hu

2 thoughts on “Ezt tanuljuk a kezdő Power BI tanfolyam során”

 1. Kalina József László

  Szia Dávid, (“a laza hangulat” alapján megengedem magamnak a tegeződést), Kíváncsian várom. Épp most pályázok a cégemen belül egy IT kontrolling állásra. Azt gondolom előnnyel indulnék, ha már a Power BI is a tarsolyomban lenne.

  1. Szia,
   Örülök, hogy jössz! Én azt látom, hogy kontrolling területen nagy előnyt jelent a Power BI, mert pédául a pénzügyi zárásokat több órás manuális munka helyett egyetlen gombnyomásra lehet csökkenteni, és a számokat néhány kattintással olyan részletességgel tudod vizsgálni Power BI-ban, ahogyan Excelben csak nagyon kemény munka árán tudnád. Úgyhogy jó helyen vagy! Ez a képzés pont neked való!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top