Miért nem használsz inkább Power BI-t?

Ismerős az érzés, amikor túl sok a munka ahhoz, hogy időt tudj szánni azokra a dolgokra, amivel hatékonyabbá, egyszerűbbé és gyorsabbá tudnád tenni a munkádat?

Barátaim, kollégáim és tanítványaim is sokszor mesélik, hogy azért nem tudnak egyről a kettőre lépni, mert a BAU – mindennapos – feladataik teljesen felemésztik az idejüket. Sok ismerősöm van, akik naphosszat Excel táblákat bűvölnek, és a nagy adathalmazokból több órás kemény munka árán tudják összegyűjteni a lényegi információkat, amiket a döntéshozók elé vihetnek.

És ahogy az lenni szokott, a döntéshozóknak mindig vannak plusz kérdéseik, sokszor más bontásban szeretnék látni a számokat, és gyakran nem elégszenek meg azzal, hogy “Ezek a számok”, hanem a “Miért”-re keresik a választ. Ezeket a feladatokat Excel segítségével még egy ProfiExcel felhasználónak is időigényes megoldania. Az ilyen feladatok miatt tartanak sokan ott, mint a fenti képen lévő két kolléga:

Túl sok a munka, és sosincs elég idő arra, hogy felépítsenek egy olyan riportot, ami több forrásból származó adatokból egy gombnyomásra befrissül, és minden kérdésre néhány kattintással azonnal választ ad.

A Power BI tanfolyam azért van, hogy megspóroljon neked:

 • több tucat “Hogyan kell ezt Power BI-ban megcsinálni” cikk elolvasását,
 • több óra sikertelen próbálkozást,
 • jó pár Dashboard újraépítését (mert csak később jöttél rá, hogy egyszerűbben is lehetne)
 • átalvatlan éjszakákat,
 • és a kudarcokkal járó stresszt.

Gondold át, hogy mennyi időt és energiát fektetsz nap mint nap Excel táblák böngészésébe. Mennyi idődbe telik összetenni a rendszeres riportokat? Mennyi időd megy el azzal, hogy kiemeld a lényeget, és a felmerülő kérdésekre választ találj? Ezeket az időket add össze, és játssz el a gondolattal: Mi lenne, ha ezeket az időigényes feladatokat egyetlen gombnyomással elvégezhetnéd. Ne hagyd, hogy a feladatok felhalmozódjanak, jelentkezz most az ingyenes Power BI képzésre, és tedd hatékonyabbá a munkádat!

Fő témakörök a Power BI tanfolyamon

 • teljesen kezdő szintről felépítjük az első Power BI dashboardot (több Excel táblából és egy teljes mappából)
 • megtanulod, hogyan ábrázolj villámgyorsan nagy adathalmazokat
 • feltételes formázásokkal tesszük szemléletessé a jó és rossz értékeket diagramokon és táblázatokban
 • excelbe exportálható táblázatokat készítünk
 • megtanulod, hogyan tudod a diagramokat felugró ablakokkal bővíteni (mint ahogy az árösszehasonlításnál mutattam)
 • megmutatom, hogyan tudsz gombokat, képeket használni arra, hogy az adatok másképp látszódjanak (pl. ha rákattintok egy Excel ikonra, akkor egy exportálható táblázat jelenik meg, ha rákattintok egy BI ikonra, akkor pedig a vizualizációk)
 • több sheeten átívelő szűrőket állítunk be (így ha bármelyik sheeten leszűrsz valamire, minden sheet megkapja ezt a szűrést)
 • DAX függvényeket írunk (ez lesz a riportunk szíve-lelke)
 • Excelben biztos találkoztál már hosszú függvénnyekkel, amiket később már nehéz volt értelmezni (mi-miért-mit csinál). Megmutatom, hogyan tudod Power BI-ban az ilyen függvényeket tördeléssel, változók létrehozásával és kommenteléssel olyan átláthatóvá tenni, hogy mindig tudd, pontosan mit csinál a függvény adott része – Ne ijedj meg! Nem nehéz.
 • különbséget teszünk Measure és Oszlopokba írt függvények között. Megtanulod, mi-mire jó, és mikor melyiket használd
 • olyan fogásokat mutatok, amikkel az adatelőkészítés, a számított mezők írása és a vizualizációk rendezése villámgyorssá válik
 • SQL adatbeolvasási lehetőségeket részletesen átbeszéljük (mikor, mit, miért, hogyan csinálj), és megíratjuk az SQL lekérdezést a Power BI-al (így nekünk nincs szükség semmilyen SQL tudásra, mert a BI megcsinálja helyettünk az egész kódot). Bámulatos!
 • mobilra (is) optimalizáljuk a Dashboardot, hogy a fontos mutatókat út közben is lehessen követni
 • sor szintű jogosultságokat állítunk be, hogy csak egy Dashboardot kelljen felépítened, és azt különböző területekkel/vezetői szintekkel/stb. meg tudd osztani úgy, hogy mindenki csak azt lássa, amit láthat

A Power BI tanfolyam után

A Power BI tanfolyam után egy ehhez hasonló Dashboardot Te is fel tudsz majd építeni. Ezen a Dashboardon például azt elemeztem, hogy 2023 januári képzéseken a résztvevők milyen visszajelzéseket adtak. Ha rákattintasz a képre, megnyílik a Power BI feület, ahol tudsz kattintgatni.

Power BI tanfolyam visszajelzések

Jelentkezés

Power BI alapok

Hogyha még sosem használtál Power BI-t, akkor gyere el az ingyenes kezdő Power BI képzésre, ahol a Power BI alapoktól indulunk, és 3 óra alatt közösen egy működő Dashboardot építünk fel.

Szuper Power BI tanfolyam középhaladó, haladó szinten

Hogyha a Power BI alapok már megvannak, akkor gyere a Power BI tanfolyamra, ahol megtanulod azokat a fogásokat, amikre szüksgéged van a hatékony munkavégzéshez.

Hogyha bármilyen kérdésed van, írj az info@datakepzes.hu címre, vagy csörögj rám: +36 70 881 8822 (Csáki Dávid)

Scroll to Top